Hayatı Değiştiren Startuplar

Hayatı Değiştiren Startuplar

Girişimci olarak karşınıza çıkan kişiler rastgele insanlar değillerdir. Gerçekleştirmek istedikleri bir fikre veya bir amaca sahip olurlar. Hatta birden fazla fikre, amaca sahip bile olabilirler. Aklınıza pek çok tahmin gelebilir. İlk gelenlerden biriyse kar amacı gütmek olacaktır. Yanlış bir tahmin de değil aslında. Ancak biraz eksik bir tahmin denilebilir. Hayatı değiştiren veya hayatı değiştirmeyi hedefleyen startuplar için maddi getiri, asıl hedefin sadece yarısıdır. Çoğu girişimi hayata geçiren, temelde yatan bir amaç vardır: dünyaya bakış açımızı ve onunla ilişkimizi değiştirmek. Hayatın daha pratik ve daha verimli olabileceğine inanan girişimciler, fikirlerini hayata geçirirken bunun düşüncesiyle motive olurlar. Bu motivasyonuyla başarıya ulaşan startuplar ise gerçekten hayatı değiştiren birer şirket haline geliyor. Gelin onlardan birkaçına göz atın:

  1. Uber

Uber

San Francisco, Kaliforniya’da kurulan Uber, Amerikan bir uluslararası ulaşım ağı şirketi olarak hizmet vermektedir. 2009’da Travis Kalanick ve Garrett Camp tarafından ortaya “UberCab” adıyla çıkarılan girişim, oldukça hızlı bir büyüme gösterdi. Dara Khosrowshahi’nin CEO’luğunu yönelttiği şirket, ilk başlarda bir araç çağırma uygulaması olarak hizmet vermeye başladı. Sağladığı hizmet oldukça beğenildi ve kısa sürede büyük yollar kat etti. Misyonuna “Biz Uber’iz. Elimizden hiçbir şey kurtulmaz. İnsanların istedikleri yere ulaşmasına, istedikleri şeyin kendilerine ulaştırılmasına yardımcı olmak için dur durak bilmeden çalışırız.” sözleriyle başlayan Uber, şu anda 50’den fazla ülkede 300’den fazla şehirde hizmet vermektedir. Hizmet portföyünü de oldukça genişletti. “Uber Eats” adı altında yemek teslimi gerçekleştiren şirket, paket teslimi, kurye ve yük taşımacılığı görevlerini de üstleniyor. Alanında öncü bir şirket haline gelen Uber, “Uberification” terimini kazandırdı ve pek çok girişime örnek oldu.

  1. Airbnb

airbnb

Macerasına Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan bir diğer girişim ise Airbnb. Alanında öncü olan ve proptech dünyasında devrim yaratan Airbnb, aslında bir konaklama hizmeti sunmaktadır. Genel olarak tatillerde kalınabilecek veya turistik aktivitelerde kullanılabilecek kiralık evler sunmaktadır. 2008’de Brian Brian Chesky, Nathan Blecharczyk ve Joe Gebbia tarafından kurulmuştur. San Francisco çıkışlı şirket, hem uygulama hem web sitesi üzerinden hizmet vermektedir. İsmi ise aslında sunduğu hizmetlerin kısaltmasından gelmektedir: “AirBedandBreakfast”. Pek çok ülkede hizmet veren şirket, pek çok eleştiriye maruz kaldı. Gerek ev kiralarına olan etkileri gerekse kiralanan konutların çevrelerindeki sosyal etkileri oldukça tartışıldı. Şirket bu tartışmalardan yükseldi ve genişlemeye devam etti. Otelcilik sektörüne karşı büyük bir potansiyele sahip hale geldi. Bu lider kimliğiyle pek çok yeni proptech girişimine de ilham oldu.

  1. Nettoken

nettoken

Birleşik Krallık’ta faaliyete geçirilen bir girişim olan Nettoken, siber güvenlik alanında hizmet vermektedir. Simonetta d’Ottaviano’nun eş kuruculuğunu ve CEO’luğunu üstlendiği şirketin hikayesi üniversite yıllarına dayanıyor. “Innovation Design Engineering (IDE)” master programı sırasında bir grup projesi olarak ortaya çıkmış. Nettoken’ın çözüme kavuşturmak istediği sorun ise gününüzün çoğunu internette geçirmenize rağmen dijital varlığınıza dair bilinçsiz olmanız. Bu sorundan yola çıkarak kişisel siber güvenliği daha ulaşılabilir hale getirmek adına dijital kimliğinizi kontrol edebileceğiniz bir kontrol paneli oluşturmuşlar. “Kimlik yönetimi platformu” olarak adlandırılan Nettoken, her gün internette vakit geçiren kullanıcıların sürekli genişlemekte olan dijital ayak izleri konusunda farkındalık yaratmayı ve kontrol sağlamayı hedeflemektedir. Bu anlamda veri güvenliği ve kontrolü alanında hizmet veren en önemli şirketlerden biridir.

Add a Comment

Your email address will not be published.